TÜRKİYE’NİN İLK YEŞİL BİNA SERTİFİKASI ANTTERAS’IN
9 Mayıs 2016

Ant Yapı, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, Beylerbeyi sırtlarında, Boğaz’a nazır konumlandırdığı Antteras projesi ile Türkiye’nin ilk yerli yeşil bina sertifikası ÇEDBİK-Konut’a layık görüldü.

 Ant Yapı’nın Beylerbeyi sırtlarında, Kirazlıtepe-Küplüce sınırları içerisinde, muhteşem boğaz manzarasına hakim olan bir tepede inşa ettiği Antteras, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından yeşil bina sertifikasını almaya layık görüldü. Aydınlatmadan su tüketimine kadar ekolojik sisteme saygılı biçimde projelendirilen Antteras, Türkiye’de ilk ÇEDBİK-Konut sertifikasını alan proje oldu.

Yeşil binaların, artan enerji ve su giderleri dikkate alındığında yakın bir gelecekte tercih sebebi olacağını belirten Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, “Ant Yapı olarak sürdürülebilirliği bütünsel bir kavram olarak görüyor, projelerimizi daha iyi bir geleceğe katkıda bulunmayı hedefleyerek ele alıyoruz. Antteras projesini 1990’da İngiltere’de kullanılmaya başlanan daha sonra dünyanın birçok ülkesinde benimsenen çevre dostu bina sertifikası BREEAM’in standartlarına uygun olarak tasarladık. Şimdi de Türkiye’nin ilk yerli yeşil bina sertifikası ÇEDBİK-Konut’a layık görülmemiz bizim için büyük bir onur” diye konuştu.

Antteras projesinin tasarlanma sürecinde her aşamada çevre dostu olmasına dikkat ettiklerini belirten Okay, şu bilgileri verdi: “ Konutlarda su tasarruflu armatürler ve peyzaj alanlarında etkin sulama sistemleriyle ihtiyacı kadar tüketen kaynaklar tercih edildi. Konutların iç ve dış aydınlatmalarında tüketim değerleri tasarruflu bir biçimde tasarlandı. Konut içerisinde enerji verimli cihazların kullanımı tercih edilerek cihazların kullanımı sırasında çıkan karbon salımı azaltıldı. Bu proje tasarımında, kullanıcıların gün ışığından maksimum derecede yararlanabilmesi amaçlandı.”

Beylerbeyi semtinin tarihi dokusu göz önüne alınarak projelendirilen Antteras’ın 28.000 metrekare arsa alanı ve 33.000 metrekare inşaat alanı bulunuyor.  Eski İstanbul denildiğinde akla gelen ahşap evlerden oluşan bir semti andıran ve dört farklı tip bloktan oluşan projede toplam 88 konut yer alıyor.

8.500 metrekare sosyal alan ayrılan projede panoramik manzaralı kafeterya, restoran, lounge, açık yüzme havuzu ve çocuk havuzu, kapalı yüzme havuzu, spa & fitness merkezi, tenis kortu, basketbol sahası ve oyun ünitelerinin bulunduğu bir çocuk parkı da bulunuyor. Yeraltında tasarlanan otopark sistemi hem araçların kalabalık görüntüsünü engelliyor, hem de güvenli park imkanı sağlıyor. Doğal yeşil alanların peyzaj tasarımında önemli bir yeri olan Antteras’ta ayrıca süs havuzu, gezinti alanları, çiçek bahçeleri ve dinlenme alanları da bulunuyor.