TÜRK MÜHENDİSLİĞİNİN VİTRİN PROJESİ: DOMODEDOVO HAVALİMANI’NDA ANT YAPI İMZASI
6 декабря 2018

Uluslararası alanda en çok iş yapan 86 müteahhitten biri olan Ant Yapı; Rusya’nın ikinci büyük havalimanı Domodedovo Havalimanı 2. Terminal binasının inşaatını tamamladı. Proje Ant Yapı’nın en yüksek bedelli kontratı olma özelliği taşıyor.

 Yurtiçinde ve yurtdışında birçok önemli projeye imza atan Ant Yapı, Moskova’da ilk havalimanı projesini tamamladı. Moskova hava trafiğinin yüzde 35’ini karşılayan ve ülkenin tek özel havalimanı unvanına sahip Domodedovo Havalimanı, 2017 verilerine göre 31 milyona yaklaşan yolcu sayısıyla ayrıca Rusya’nın en yoğun ikinci havalimanı olma özelliğini taşıyor.

Rusya’nın yanı sıra İngiltere ve Amerika’nın da dahil olduğu birçok ülkede konut, otel, olimpiyat evi, ofis, alışveriş, kültür veya spor merkezi gibi çok çeşitli fonksiyonlarda yapılar üreten Ant Yapı, Domodedovo Havalimanı ile inşaat portföyüne havalimanı imarını da eklerken, yurt içi ve yurt dışında bugüne kadar 10.000.000 m2 alana sahip projeyi de gerçekleştirmiş oldu.

Rusya’ya 7 Milyar dolar tutarında 98 proje

Domodedovo Havalimanı ile ilgili değerlendirmede bulunan Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay;  “1991 yılında girdiğimiz Rusya pazarından 1998-1999 krizine rağmen ayrılmadık. Rusya’da 2014 ve 2016 yıllarında  uygulanan yaptırım kararları bu coğrafyaya olan ilgimizi kaybettirmedi ve gelinen noktada ülke pazarında önemli bir yer elde ettik.  Avrupa’nın en yüksek binası unvanını alan OKO Towers, Soçi Olimpiyat Köyü, teslimatını gerçekleştirdiğimiz Domodedovo Havalimanı 2. Terminal binası ve şu an devam eden projelerle birlikte Rusya’da toplam tutarı 7 milyar doları aşan 98 projeye imzamızı attığımızı söyleyebiliriz” dedi.

Türk mühendisliği için vitrin proje

Son derece stratejik öneme sahip havalimanın 2. terminal binasının 2006’dan bu yana çeşitli firmalar tarafından inşa edilmeye çalışıldığını ancak farklı sebeplerden dolayı inşaatın başlayamadığını belirten Okay, Ant Yapı’nın, Domodedovo Havalimanı sürecini şu şekilde anlattı: “Kurumumuz adına bir prestij işi olarak gördüğümüz Domodedovo Havalimanı için uzun planlamalar sonrası çok ciddi bir teklif sunduk ve bu zorlu görevi almaya hak kazandık.  2015’te başladığımız projeyi taahhüt ettiğimiz gibi zamanında bitirerek ulaşıma açık bir hale getirdik. 700 milyon dolar değeriyle bu zamana kadar gerçekleştirmiş olduğumuz en yüksek bedelli olan ve Rusya’daki varlığımızı sağlamlaştıran bu proje, aynı zamanda Türk mühendisliğinin ve Türk inşaat sektörünün kalitesini ve vizyonunu uluslararası arenada sergilemesi açısından da vitrin proje özelliği taşıyor. Önümüzdeki senelerde Türk inşaat markaları olarak uluslararası arenada ortaya koyacağımız işlerle, sektörümüzü kalite ile özdeşleştireceğiz.”

Ant Yapı’nın Rusya’daki diğer imza projelerinden bazıları

 Capital  Towers

Capital Towers “Krasnaya Presnya” parkı ve “Expocentre”in yakınında, toplamda 3 adet kuleden (kulelerden ikisi 61 katlı, diğeri 65 katlı) oluşan 233.063 m2 büyüklüğe sahip çok fonksiyonlu yasam kompleksidir.

Yasniy Yasam Kompleksi

Yasniy, “Domodedovo” metro istasyonu ve “Tsaritsino” doğal tarihi parkının yakınında bulunan kentin kuzey bölgesinde konumlanmış, 185.900 m2 büyüklüğe sahip yasam kompleksidir.

“Zolotoy Ostrov” Çok fonksiyonlu Yaşam Kompleksi

Zolotoy Ostrov, Kremlin’in bulunduğu Moskova’nın tarihi merkezine yakın olan 106.000 m2 büyüklüğe sahip çok fonksiyonlu bir kompleksin inşasının yanı sıra, iş sahasında bulunan tarihi binaların restorasyonu ve adaptasyon sürecini de kapsamaktadır.